Сърдечни заболявания при възрастни

///Сърдечни заболявания при възрастни
Сърдечни заболявания при възрастни 2017-09-26T16:35:10+00:00

Най-често срещани сърдечносъдови заболявания

 1. Заболяване на коронарната артерия

adult-heartЗаболяване на коронарната артерия е сред най-често срещаните сърдечни заболявания. Кръвта може да се движи свободно през здравата коронарна артерия, което позволява снабдяването на сърцето с богата на кислород кръв, от която то се нуждае.

Високите нива на холестерол и кръвно налягане или тютюнопушенето могат да увредят вътрешността на артериите, което води до натрупване на плака по вътрешната част на артериалните стени и пречи на свободния поток на кръвта. Тази ситуация е сигнал за начало на заболяване на коронарната артерия.

Колкото повече плака се натрупва по артерията, толкова по-тясна става тя, което допълнително намалява притока на кръв в сърцето. Това води до недостиг на кислород в сърцето и болки в гърдите.

Стеснена артерия, която се блокира напълно от кръвен съсирек води до сърдечен удар (инфаркт на миокарда). Липсата на богата на кислород кръв води до трайно увреждане на сърдечния мускул.

 1. Сърдечен удар

Сърдечен удар се получава когато коронарните артерии захранващи сърцето или някое от техните разклонения се блокира. Това води до необратимо увреждане на сърдечния мускул или до фатален инфаркт. Сърдечните удари са най-сериозните коронарни сърдечни заболяванияadult-heart-attack

Има два основни вида рискови фактори, които повишават риска от сърдечен удар: „непроменими рискови фактори” и „променливи рискови фактори” . Непроменливите рискове включват генетични фактори, възраст и мъжкия пол. Мъжете и хора със семейна история на ранен сърдечен удар носят по-голям риск. С възрастта рискът също се увеличава.

Вторият вид фактори са променливите рискове. Намаляването на тези рискови фактори зависи изцяло от усилията на пациента. Тютюнопушенето, високото кръвно налягане (хипертония), диабетът, високите нива на кръвни масти и наднорменото тегло, всички тези фактори спадат към тази група.

Първите симптоми на сърдечен удар са болки в гърдите. В класическият случай, болката е много силна и съкрушителна. Ранната намеса е изключително важна при случаите на сърдечен удар и, ако пациентът познава симптомите той може да потърси медицинска помощ без да губи време.

 1. Заболяване на сърдечните клапи

Сърцето има четири клапи, които се отварят и затварят непрекъснато, винаги. Тяхното неадекватното отваряне или затваряне води до заболяване на сърдечните клапи.

Заболяванията на клапите могат да бъдат вродени или да се развият след прекаран ревматизъм в детството или при калцификация в по-късна възраст.

Оплакванията могат да бъдат различни според това, коя клапа е засегната. Със засилване на оплакванията симптомите започват да се проявяват. Те в общия случай включват умора, лесно изморяване, сърцебиене, усещане за неадекватност, недостиг на въздух и подути крака или отоци по тялото.

Заболяванията на сърдечните клапи могат да бъдат открити преди появяване на симптомите, при рутинен преглед при лекар, който чуе сърдечен шум. Със засилване на симптомите диагностирането може да се извърши със специална техника като електрокардиография, рентгенова снимка на гръдния кош, ехокардиография и сърдечна катетеризация.

 1. Аритмии

adult-heart-attack-2При аритмиите проблемите са свързани със сърдечния ритъм. Въпреки, че аритмии се наблюдават при пациенти, които вече имат сърдечно заболяване, те могат да се развият и при хора без проблеми със здравето.

Някои от пациентите незнаят за тези проблеми и разбират за тях едва след като преминат рутинен медицински преглед, или след електрокардиография направена по друг повод. Голям брой пациенти се обръщат към лекар когато се появяват оплаквания като сърцебиене, неравномерен пулс, неприятно усещане в гърдите, усещане за празнота, световъртеж, замаяност, намален капацитет за физическо натоварване и недостиг на въздух.

 1. Ендокардит

Ендокардитът е микробно възпаление на вътрешния слой на сърцето, наречен ендокард, което засяга и сърдечните клапи. Симптомите варират в зависимост от коя част на сърцето е инфектирана и от вида на бактерията причинила инфекцията.

На пациентите се дават антибиотици венозно за срок от 4 до 6 седмици. Оперативното лечение също е възможно при сърдечна недостатъчност причинена от ендокардит или при отделяне на тромби.

Много е важно ендокардитът да се лекува. Сърдечните пациенти трябва да се пазят.

 1. Кардиомиопатии (заболявания на сърдечния мускул)

През 1995 г Световната здравна организация (СЗО) определя каридиомипатиите като заболявания на сърдечния мускул, които водят до сърдечна дисфункция. Има четири групи каридиомипатии:

 1. Дилатативна кардиомиопатия
 2. Хипертрофична кардиомиопатия
 3. Рестриктивна кардиомиопатия
 4. Аритмогенна деснокамерна кардиомиопатия

Каридиомипатиите могат да бъдат причинени от много фактори, включително заболяване на коронарната артерия или клапата, хипертония, системни инфекции, заболяване на метаболитната система, генетични фактори и различни видове отравяния.

В случаите, когато не могат да се прилагат медикаменти или интервенции, се извършва оперативно лечение.

 1. Основни съдови заболявания

heart-2Аневризма на коремната аорта: Увреждане на аортната стена води до разширяване на артерията, най-големият съд излизащ от сърцето, до 1.5 пъти нормалния й размер в коремната област. Това се наблюдава по-често при възрастни мъже. Заболяването се наблюдава при двама-трима от 10 000 души. Лица, които пушат, имат случаи на аневризъм в семейството, които са възрастни или високи, имат високи нива на холестерол, хронични заболявания, блокирани артерии или хипертония са в риск от получаване на аневризма на коремната аорта

Най-често при аневризма на коремната аорта не се наблюдават никакви симптоми. Заболяването обикновено се открива когато пациентът посети лекар по друг повод. Около 25% от пациентите могат да страдат от постоянни или временни стомашни болки.

Аневризма на торакалната аорта: Тези аневризми се образуват в аортата в гръдната област. Локално разширение от около 4 см се нарича аневризма. Около 1-1.5 % от пациентите с торакална аневризма са на възраст 65 и повече години.

Пациентите на 65 и повече години са по-склонни към заболявания в по-късна възраст. Торакалните аневризми могат да бъдат отключени от дисекция на аортата, семейна обремененост, заболяване на съединителната тъкан (синдром на Марфан), травма и инфекциозни заболявания.

Най-често при аневризма на торакалната аорта не се наблюдават симптоми. Широки аневризми могат да причинят болка в гърдите, гърба и корема. Оплакванията са подобни на тези при сърдечен удар. Други симптоми могат да включват дисфония, трудно преглъщане, кашляне или повръщане и кървене. Внезапната поява на тези симптоми може да бъде признак за наличие на спешен случай, като разкъсване на аортата.

Дисекция: Дисекция на аортата е разкъсване на аортната стена. Прогресът на заболяването зависи от локацията на разкъсването.

При повечето пациенти това състояние се причинява от хипертония. То, също така, може да се развие в следствие от различни заболявания, като аневризма на аортата, заболявания на съединителната тъкан, стеснение на аортата, аортна коарктация и медицински процедури свързани с аортата. Симптомите често започват с внезапна, силна болка в гърдите и гърба, описвана като пронизваща. Тя може да бъде придружена от потене, студенина, гадене и повръщане.

Периферен емболизъм: Заболяване на периферните съдове изразяващо се в стесняване или свиване на съдовете, различни от коронарните вени, които снабдяват сърцето. Стеснението е толкова напреднало, че до органите недостига достатъчно кръв.

Рисковите фактори включват диабет, хипертония, нарушение на липидния метаболизъм, случай на атеросклероза (втвърдени съдове) в семейството, подагра, недостатъчно физическо натоварване и никотиново пристрастяване.

Най-честото оплакване е болка, която може да бъде различна. Хора с констрикция получават болка след като извървят известно разстояние. С нарастване на констрикцията, разстоянието, което може да извърви пациента намалява. След почивка от 2-5 минути болката изчезва.

Венозна тромбоза: При стеснение на вената причинено от малък съсирек понякога може да не се проявят никакви симптоми. И най-малкият тромб, обаче, може да бъде живото-застрашаващ, в зависимост от неговата локация. Пациенти, които при което медикаментозното лечение няма ефект, се подлагат на операция когато има риск от гангрена или са претърпели пулмонален емболизъм.heart-3

 1. Варикозни (разширени) вени

Варикозните вени представляват разширяване, удължаване и увиване на вените на крака. Те се наблюдават при 10-20% от западното население. Вероятността от разширени вени е пропорционална на възрастта. Всеки втори над 50 годишна възраст страда от варикозни вени.

Има четири вида разширени вени:

а. Паяжина: Тези вени остават повърхността по кожата. Те са с диаметър 1 мм или по-малко, не се напипват и обикновено са червени на цвят. Формите им са линейни във формата на звезда или паяжина и могат да се разпрострат по целия крак.

б. Ретикуларна варикоза: Този вид разширени вени, които са леко подути, се напипват трудно, диаметърът им е по-малък от 4 мм и са сини на цвят.

в. Варикоза на големите подкожни вени (вена сафена магна): Това са разширени вени, които лесно се виждат и напипват и, които образуват големи криволичения на малката и голяма подкожна вена. Диаметърът им е по-малък от 3 мм. Тъй като се намират под кожата, те не променят нейния цвят, вижда се само зеленикаво отражение на вената. Отоците се появяват когато пациентът стои прав и изчезват, когато той вдигне краката си докато лежи.

г. Варикоза на дълбоката вена: Тези вени се намират надълбоко в крака. Те не се наблюдават по кожата, но причиняват отоци и нарушение на кръвообращението.

По-често се срещат при жените, отколкото при мъжете, както и при хора със семейна обремененост. Варикозните вени могат да се появят и в следствие на затлъстяване, стареене, бременност, менопауза, продължително стоене и свиване на дълбоката вена или нерушения на клапите.

Точната причина за появата на разширени вени е неизвестна. Първопричината е разширяване на вената причинено от структурно нарушение на венозната стена. Това води до обръщане на кръвния поток поради нарушение на венозната клапа. Обръщането на кръвния поток затрудняване връщането на кръвта до сърцето, което постепенно увеличава налягането върху вената. Налягането допълнително разширява вената образувайки един порочен кръг.

При пациенти, които имат стеснена дълбока вена, повърхностната вена, която пренася 10% от кръвта в крака, поеме целия обратен поток на кръвта. Това води до разширяване на нейния диаметър и появата на варикоза.