Гама Нож Perfexion

Гама Нож Perfexion 2017-09-26T16:35:10+00:00

gamma-knife-treatment

Гама Нож „Perfexion” за лечение на мозъчни тумори

Гама Ножът е по-добър от другите техники, защото:

 • Е по-точен

Технологичните му характеристики сочат точност от 0,3 мм.

 • Е по-ефективен

Ефикасността му е доказана чрез хиляди научни публикации.

 • Научните изследвания потвърждават, че с него се получават най-добрите резултати, без да се вреди на пациента

Към днешната дата за Гама Ножа са публикувани почти 3000 статии в медицински журнали.

 • Използва се в множество центрове

В момента Гама Нож се използва в около 300 центъра в цял свят.

 • Наложил се е в медицината от 1968 г

Гама Ножът е техника за радио хирургия, която е широко използвана от дълго време насам.

Други техники демонстрират своята ефикасност като се сравняват с него. Гама Ножът се смята за стандарт  в радиохирургиятаbrain-mr

ГАМА НОЖЪТ ПРОМЕНИ ЛЕЧЕНИЕТО НА МОЗЪЧНИ ТУМОРИ

Модерната технология на Гама Ножа направи възможно лечението на мозъчни тумори по безкръвен и безболезнен начин – без открита операция, така че пациентът може да се прибере у дома още същия ден.

Терминът радиохирургия е въведен в медицината от шведския мозъчен хирург Ларс Лексел и се отнася до процеса на насочване на множество ниско енергийни радиоактивни лъчи, които не увреждат мозъчната тъкан, към зоната на заболяването в черепа и променят засегнатата тъкан чрез фокусиране върху точката на заболяването и освобождаване на силна доза радиация единствено в тази точка.

 • Какво представлява Гама Ножа?

gamma-knife-teamГама Ножът е техника за радиохирургия, която е използвана за първи път през 1968 г. В началото е прилагана в малко болнични заведения, но след като терапевтичните й предимства са потвърдени, употребата й се е популяризира. Днес Гама Нож се използва в около 300 центъра в цял свят. Според статистическите данни от 2012 г, приблизително 600 000 пациенти с различни мозъчни заболявания са лекувани с Гама Нож. Няма друг апарат в тази област, който да се доближава до точността на Гама Ножа или да е помогнал  на толкова много пациенти.

„Gamma Knife Perfexion” е новият високотехнологичен модел Гама Нож, който е определен като „Златния стандарт” в радиохирургията, съкращава процеса на лечение на мозъчни тумори безболезнено и без отворена операция, като предлага на пациентите спокойствие и комфорт. Съвременната му компютърна програма помага на специалистите при планирането на лечението.

 • Как се прилага?

Процедурата с Гама Нож включва идентифициране на зоната на заболяването в черепа, който се стабилизира със стереотактична рамка, след което към зоната се насочват 192 гама лъча от източници на кобалт. Нискоенергийни лъчи от множество източници прилагат висока доза радиация до точката, към която е насочена радиацията, без да увреждат здравата част на мозъка.

 • За кои заболявания се използва?

Гама Ножът се използва при АВМ (вродени артериовенозни малформации на мозъка), мозъчни заболявания и функционални заболявания. За да може да се приложи лечение с Гама Ножа, туморът трябва да бъде с диаметър по-малко от 3.5 см. Гама Ножът елиминира нуждата от анестезия и реанимация и отнема само няколко часа, като предлага на пациентите лечение, което не изисква операции. Повечето пациенти се връщат към нормалния си живот в деня след лечението

 • Защо Гама ножът се предпочита?

Днес хората желаят да решат здравните си проблеми с по-прости процедури и за тази цел се провеждат мащабни медицински изследвания. Радиохирургията с Гама Нож отговаря на тази нужда, тъй като тя представлява техника, която не налага отваряне на черепа.

 • Как работи Гама Ножът?

Стереотактичната радиохирургия засяга клетките, подобно на другите техники за радиохирургия. С Гама Ножа туморът или болните клетки не се отстраняват. Вместо това, ДНК-то на клетките се нарушава, в следствие на което туморните клетки губят нормалните си функции и умират, тъй като не са в състояние да се делят и да получават хранителни вещества. Скоростта на свиване на тумора е приблизително равна на скоростта на растеж. При пациенти, които имат анормално преплитане на кръвоносните съдове, известно още като АВМ, Гама Ножът кара стените на кръвоносните съдове да се уплътнят и запушат. Целта на лечението е да се спре растежа на тумора. Ако туморът не продължава да расте след лечението, това означава, че то е успешно. С времето туморът се свива. Намаляването на размера, обаче, може да отнеме години при доброкачествени тумори и месеци при злокачествени тумори и метастази. Заличаването на АВМ преплитане на кръвоносни съдове се случва с течение на времето, обикновено за 2-3 години.

 • Предимствата на лечението с Гама Нож

Може да елиминира нуждата от отворена операция при редица мозъчни тумори
След процедурата се наблюдават малко негативни ефекти
Не се налага обща анестезия
gamma-knife-doctorsПациентът може да се върне у дома в деня след лечението
Няма период на възстановяване
По главата и скалпа няма разрези
Косата не трябва да се подстригва и не окапва
Огромна полза с малък дискомфорт
Възможност за бързо завръщане на работа
По-евтино от някои хирургични процедури
Здравата мозъчна тъкан се излага на много малко радиация

Предимства на Гама Ножа в сравнение с хирургията
Симптоми/ Диагноза

Отворена операция
1-4 дни интензивно отделение
10 дни престой в болницата
4-6 седмици възстановяване
Връщане към нормалния живот

Симптоми/ Диагноза
Гама Нож
Връщане към нормалния живот

 • Области в които се прилага радиохирургията с Гама Ножа

Гама Ножът се използва в цял свят от 1968 г. насам при все по-голям брой пациенти с различни заболявания. Гама Ножът се смята за „Златен стандарт” в стереотактичната радиохирургията. Към 2012 г, почти 600 000 пациенти са лекувани с него в световен мащаб. Радиохирургично лечение с Гама Нож се прилага в болница „Kozyatağı” на Здравна организация Acıbadem, за следните заболявания:

 • Пациенти със заболявания на кръвоносните съдове

Артериовенозни малформации (вродено преплитане на кръвоносните съдове в мозъка) Каверноми

 • Пациенти с доброкачествени тумор

Вестибуларни шваноми (тумор на слухово-равновесния нерв)
Хемангиобластоми
Менингиоми
Хордоми
Тумор на хипофизата
Тригеминални шваноми
Тумори на пинеалния регион
Краниофарингеоми
Тумор на югуларно телце

 • Пациенти със злокачествени тумори

Метастази
Увеална меланома
Някои глиални тумори
Хемангиоперицитом
Назофарингеален карцином

 • Пациенти с двигателни нарушения

Тремори свързани с Паркинсон
Есенциален тремор

 • Пациенти с функционални заболявания

Тригеминална невралгия

 • Труднодостъпни тумори, разположени дълбоко в мозъка
 • Пациенти, които не могат да понесат хирургическа операция поради причини като възраст, медицинско състояние и общ статус

Пациенти, които отказват отворена операция