Често задавани въпроси

Често задавани въпроси 2017-09-26T16:35:10+00:00
gamma-knife-deviceГама Ножът всъщност не е нож. Той представлява техника за лечение, която използва ултрамодерна технология вместо скалпел, насочвайки гама лъчи с много голяма точност към целевата област вътре в черепа в рамките на един сеанс. Гама лъчите имат безопасно и силно въздействие върху областта на заболяването, без проблемите, свързани с операция, като кървене, инфекции и възстановяване в интензивното отделение. С Гама Ножа е възможно много точно насочване на гама лъчите към малки области в черепа, благодарение на модерните образни технологии и планиране. 192 радиоактивни лъча от източник на гама лъчи се фокусират върху областта на заболяването, като по този начин се гарантира, че здравите тъкани на мозъка около целевата област получават незначителна доза радиация, докато болната тъкан се подлага на висока доза радиация. Цялата процедура трае няколко часа и пациентът може да се прибере у дома същия ден
Гама Ножът е техника на лечение, която се препоръчва особено за пациенти с висок риск, поради негативните ефекти, свързани с хирургическата операция, било поради възрастта им или защото имат такъв вид проблеми. Гама Ножът има особено предимство при пациенти, за които общата анестезия е рискова.
Могат да почувстват известна болка при поставянето на стереотактичната рамка. С местна анестезия този дискомфорт се свежда до минимум. Натискът, свързан с поставянето на рамката отшумява за няколко минути. По време на лечението пациентите не усещат никаква болка, те не могат да видят или да усетят гама лъчите.
Да, будни са, но пациенти, които изпитват тревожност могат да бъдат упоени. Лекарят може да разговаря с пациентите по време на процедурата, посредством говорителите и постоянно ги наблюдава чрез монитор.
Не, за тази процедура главата не трябва да бъде обръсната.
Гама Ножът е техника за мозъчна хирургия, при която не се налага отваряне на черепа, а заболялата тъкан се третира много прецизно с гама лъчи. Лечението с Гама Нож предотвратява усложненият,а свързани с хирургическите операции като кървене и инфекции и не налага хоспитализация. Вероятността от развиването на реакция в околните здрави тъкани, поради радиоактивната енергия е 1-2% и в повечето случаи е временна.
Резултатите от радиохирургичното лечение с Гама Ножа могат да бъдат забелязани след срок от няколко месеца до няколко години. Времето, необходимо лечението да има ефект е различно за всяко заболяване. Стационарно наблюдение и прегледи с изследвания като ЯМР и ангиография се извършват според препоръките на лекарите. Целта на Гама Ножа е да контролира растежа на тумора, което означава, че с времето размерът му не се увеличава и туморът се свива.
Веднага след лечението. Всички ограничения, които пациентът е следвал преди лечението остават и след него. При лечението с Гама Нож не се налагат по-строги ограничения.

Артериовенозни малформации (преплитане на кръвоносните съдове в мозъка):

Артериовенозни малформации (АВМ) е вродено преплитане на кръвоносните съдове в мозъка. АВМ може да се прояви като мозъчни кръвоизливи или епилептични пристъпи. Мозъчните кръвоизливи могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Освен това, пристъпите влошават качеството на живот на пациента. АВМ се лекува с техники като: хирургично отстраняване, запушване (емболизация) или облитерация с радиохирургия. Понякога тези техники се допълват взаимно. 92% от АВМ третирани с Гама Нож се затварят до 3 години.

Метастази
Мозъчните метастази се появяват когато тумор, който се е развил в друга част на тялото достига до мозъка чрез кръвоносната система. Все по-малък брой пациенти развиват мозъчни метастази, поради успешното лечение на първичния тумор и е факт, че пациентите живеят по-дълго. При 20-40% от раковите пациенти се появяват мозъчни метастази. За тяхното лечение се използват хирургични, радио-терапевтични и радио-хирургични техники. Днес радиохирургичното лечение с Гама Нож е много разпространено и има голяма успеваемост. То се прилага според нуждите на пациента с метастази. Общото състояние на повечето пациенти с рак е увредено и хирургичното лечение може да създаде проблеми. По тази причина, Гама Ножът предлага значително предимство, защото с него лечението на метастази е възможно да се извърши на един сеанс. Гама Ножът може да спре растежа на туморите или да ги смали с успеваемост от 90%. През последните години пациентите с метастази са най-голямата група пациенти в повечето центрове с Гама Нож.

ВЕСТИБУЛАРЕН ШВАНОМ (тумор на слухово-равновесния нерв)

Туморът, известен като вестибуларен шваном нарушава функцията на слухово-равновесния нерв. Симптомите включват звънене в ушите, загуба на слуха и липса на равновесие. Една от техниките за лечение е хирургическа операция. След операцията, обаче, могат да настъпят проблеми като повишена загуба на слуха и лицева парализа. Друга техника е лечението с Гама Нож, при което тези проблеми се появяват много по-рядко. При лечението с Гама Нож вероятността от спиране растежа на тумора и постигане на дълготрайно свиване е 98%.

ХИПОФИЗАРЕН АДЕНОМ (тумор на хипофизата)

Хипофизиарните аденоми са най-често срещаните тумори на хипофизата, която е хормоналния център на тялото. Тези тумори се проявяват с хормонален дисбаланс или загуба на зрението. За тяхното лечение се използват лекарства, хирургични процедури и Гама Нож. Лечението с Гама Нож може да се извърши като допълнение на лечението с медикаменти и операция или самостоятелно. Растежа на тумори на хипофизата може да бъде контролиран при 95-98% от случаите на лечение с Гама Нож. 

МЕНИНГИОМИ

Менингиомите са бавно растящи, като цяло доброкачествени тумори, които се появяват в мозъчните обвивки. Образуваните формации водят до симптоми и находки. Първият вариант за лечение е операция. Някои менингиоми, обаче, е невъзможно да се премахнат напълно, а и понякога рискът, свързан с хирургическата операция е твърде висок. В тези случаи, Гама Ножът е добра опция. Той, също така, може да се използва и при пациенти с остатъчен тумор след операция или когато туморът е започнал да расте отново. Гама Ножът може да спре растежа на тумора при менингиомите и да постигне свиване при 95% от случаите

ДВИГАТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ

Болестта на Паркинсон, множествената склероза (МС) и есенциалните тремори (наблюдавани при възрастните без да е известна причината) или тези, свързани с травма, са здравословни проблеми, които влошават качеството на живот на пациента. Тези разстройства могат да се лекуват медикаментозно, а също и чрез таламотомия, извършвана с Гама Ножа.

ТРИГЕМИНАЛНА НЕВРАЛГИЯ

Тригеминалната невралгия се проявява като пронизваща болка и електрически удар в едната страна на лицето. Болката се усеща първоначално в носа, около устата и брадичката. Описанието на симптомите от пациента по време на преглед обикновено е достатъчно за да се постави диагноза.

Медикаментите са първата опция за лечение. Ако те не помогнат, могат да бъдат извършени различни хирургически процедури. Лечението с Гама Нож е едно от хирургическите решения. С него успеваемостта при намаляване на болката е както при подкожните методи, но е добра алтернатива, особено при възрастни пациенти.

1. Изберете екип, който е лекувал голям брой пациенти
Екип, който е прилагал лечението с Гама Нож на голям брой пациенти с различни заболявания, ще разбере от какво имате нужда и ще може безопасно да изпълни нужния протокол за лечението.

Екипът на Acıbadem притежава значително научно ноу-хау не само за Турция, но и в световен мащаб, тъй като към момента е лекувал с Гама нож почти 6000 пациента.

2. Изберете екип, който се занимава с научноизследователска дейност и е публикувал научни статии
За вас ще бъде полезно да изберете екип, който се занимава с научноизследователска дейност и е публикувал научни статии относно Гама Ножа. За пациентите е огромно предимство да бъдат лекувани от лекари, които извършват проучвания, публикуват статии и са в крачка с разработките в областта и за запознати отлично с новостите.

Екипът на Acıbadem следи отблизо научните новости, свързани с Гама ножа чрез литература и презентации на конгреси, както и с многобройните статии, публикувани в тази област, както в Турция, така и в чужбина.

3. Изберете център, който работи с модерна технология и има отличен подбор на оборудване.
Един образцов център за лечение с Гама Нож използва най-новите компютърни програми и оборудване. Водещите центрове за лечение с Гама Нож използват ЯМР устройства със силно магнитно поле и дигитална ангиография. Това гарантира, че пациентите се лекуват при най-висока степен на ефикасност и безопасност

Гама Нож центъра на Acıbadem притежава “Perfexion”, най-съвременния апарат в Турция. При планирането на лечението ние използваме ЯМР 3-Tesla MR и дигитална ангиография.