Педиатрична хирургия на ръката

///Педиатрична хирургия на ръката
Педиатрична хирургия на ръката 2017-09-26T16:35:10+00:00

congenital-differences-of-the-hand

Вродени аномалии на ръката

Деца, родени с ръце, които са различни от нормалните имат вродени аномалии. Всеки дефект в етапите на формиране на човешката ръка, може да доведе до вродени аномалии на ръката. Някои аномалии могат да възникнат по генетични причини, докато много от тях просто възникват без видима причина.

Често срещани вродени аномалии на ръката

Аномалиите могат да се класифицират като липсващи или допълнителни части на ръката (фигура 1), непълно или прекомерно израстване на части от ръката (фигура 2) и сраснали части на ръката (фигура 3). Едно на всеки двадесет деца се ражда с някаква аномалия. Детето трябва да бъде прегледано от специалист по хирургия на ръката, който да определи неговото лечение.

Да родиш дете с различни ръце

Когато се роди дете с вродена аномалия, родителите се чувстват виновни. Това е нормална реакция. Всеки член на семейството трябва да се справя със своите чувства, тъй като много рядко вродената аномалия на ръката е причинена от майката, бащата или доктора. Начинът, по който бебето е оформило ръката си е нормален за него и не е болезнен.

Лечими ли са вродените аномалии на ръцете?

Детето трябва да бъде прегледано от специалист по хирургия на ръката, който да определи от какво лечение се нуждае то. Някои вродени аномалии могат да бъдат съпътствани от други генетични разстройства или заболявания, което да налага допълнителни изследвания. Аномалиите е възможно да бъдат лекувани в зависимост от техния вид и местоположение. Например, допълнителни пръсти могат да се отстраняват оперативно, като се направи пластика на оставащите пръсти (фигура 1). Срасналите пръсти могат да се разделят (фигура 3), а функцията на ръката да бъде подобрена чрез операция (фигура 2). За да се подобри състоянието на ръката може да се наложи рехабилитация. В някои случаи не се налага интервенция.

Описание на фигурите:

Фигура 1: Оперативно отстранен излишен пръст
Фигура 2: При аномалии на палеца, показалецът може да бъде използван за палец
Фигура 3: Дългосрочен резултат от оперативно разделяне на сраснали пръсти
(Снимките са направени в отделението по Хирургия на ръката и горните крайници, болница Acibadem Kadikoy)