Спортна медицина

Спортна медицина 2017-09-26T16:35:10+00:00

sports

Здравна организация „Acibadem” предлага висококачествено медицинско и хирургично лечение на спортни травми в съвременни заведения, чиито персонал се състои от водещи специалисти в спортната медицина.

Клиниката по ортопедия и спортна медицина предлага отлично обслужване в областта на физиотерапията и рехабилитацията, ортопедичната хирургия, кардиопулмоналната медицина, спортна физиология, приложна биомеханика и алгология, които отговарят на нуждите на национални и международни спортни клубове и федерации, а също и аматьори и професионални спортисти.

Acibadem-Sports-ClinicAcibadem предлага пълен набор от услуги, от превантивно лечение на травми до подобрение на постиженията. Клиниката осигурява клинична поддръжка, знание и условия за увеличаване на потенциала и конкурентоспособността на аматьори и професионални спортисти. Индивидуално изготвени програми за тренировка и обучение включват оценка на физическата подготовка и помощни услуги като хранене, диетика, физиология и физическа подготовка. Ние, също така, осигуряваме лечение на спортни травми и прегледи на спортистите.

Експертно лечение и по-бързо възстановяване

Лечебните процедури извършвани от специалистите на Спортна клиника Acibadem позволяват на спортистите да върнат към професионалната си кариера по-бързо.

Спортна медицина

Екипът по спортна медицина се състой от двама лекари по специалността и спортен физиолог. Те имат опит като консултанти и лекари на турския национален отбор по футбол и водещи футболни клубове, а също и на отбори от други спортове като баскетбол, волейбол, хандбал, борба, гребане и тенис. Екипът по спортна медицина предлага следните услуги:

Оценка и медицински прегледи на спортисти, физически тестове и при нужда насочване на пациенти към съответните специалисти за допълнителни изследвания.sports-2

Определяне на предразположеността към спортни травми чрез анализ на движенията съвместно със специалисти по приложна биомеханика.

Диагностика на травми и заболявания в сътрудничество със специалисти от други области на медицината.

Програми за рехабилитация след травма или заболяване и осигуряване на безопасно завръщане към спорта при максимални резултати.

Проследяване постиженията на спортистите от спортни физиолози, треньори и инструктори и спомагане за постигане на максимални резултати.

Обучаване на спортистите по въпроси свързани с допинга и антидопингови мерки, съставяне на индивидуални програми за упражнения срещу напълняване и заседнал начин на живот.

Спортна физиология

Дисциплината спортна физиология се прилага основно за четири групи пациенти и гости:

Acibadem-SportПървата група се състои от здрави спортисти получаващи превантивни прегледи или услуги свързани с тяхната спортна форма, като оценка на постиженията, тестове с физическо натоварване, предписания, консултация с психолог и др.

Втората група се състои от аматьори или професионални спортисти в процес на завръщане към спорта след травма или операция.

Третата група са хора със заседнал начин на живот или такива, които практикуват любителски спортове. Те идва за диагностика и тестове на функционалния капацитет, като също така, получават и програми за тренировка.

Последната група са пациенти с хронични заболявания като хипертония, метаболитен синдром, диабет или затлъстяване.

Кардиопулмоналната медицина

В болниците на Здравна организация „Acibadem” се извършват редица процедури сред които ехокардиографии, тестове с физическо натоварване и неинвазивни изследвания като амбулаторно проследяване на кръвното налягане, измерване на сърдечен ритъм, интервенции като ангиография, катетеризация, сърдечна електрофизиология и аблация. Конкретно за футболисти, Acibadem предлага следните услуги от кардиологична гледна точка:

  • Изследвания преди мачовете и медицински консултации преди, по време и след сезона;
  • Цялостно медицинско лечение на идентифицирани проблеми
  • Оценка на пациенти с хронични заболявания, имащи желание да тренират; оценка на риска; планиране на тренировки и определяне на нивото на практика от специалисти по спортна медицина и спортна физиология.

Лечебна физкултура и рехабилитация

acibadem-pmrЦентърът за лечебна физкултура и рехабилитация разполага с 1000 кв.м. закрита и 350 кв.м. закрита площ и предлага лечение за всички видове спортни травми или здравословен проблем, от диагнозата до завръщането на спортиста обратно в играта. В центъра се извършва цялостна медицинска оценка на спортистите. Екипът от ортопеди, специалисти по спортна медицина и физиотерапевти се стреми да върне атлетите обратно на пистата колкото се може по-бързо и в най-добра здравословна и физическа форма.

Физиотерапия

Физиотерапевтите в Спортната клиника на Acibadem са много опитни във всички аспекти на спортната рехабилитация, с особен акцент върху футбола, като имат допълнителни квалификации по остеопатия, мануална терапия и спортна физиология. Отделението по физиотерапия има басейн за рехабилитация и физически упражнения, хидромасаж и безкраен басейн, пътека за бягане с контролирана гравитация, изокинетична система, система за оценка и подобряване на равновесието, екстракорпорална ударно-вълнова терапия и много други съоръжения. Препоръчаният от ФИФА терен с изкуствена трева (36х8 м) и пистата за бягане (40х1.65 м) се използват както от футболисти, така и от други спортисти по време на възстановяване и рехабилитация.

Приложна биомеханика

Отделението по биомеханика използва скоростна камера и система за анализ на движението, които позволяват научна оценка на походката и други двигателни умения и навици. Това се прилага не само при спортисти, но и при пациенти с различни ортопедични и неврологични разстройства. В следствие на тези анализи:

  • Кинематиката и биомеханиката на засегнатите спортисти може да се изследва и диагностицира, което позволява съставянето на по-точен план за лечение;
  • Спортистите могат да се наблюдават и оценяват редовно, като по този начин се идентифицират спортисти, които са склонни към травми и се вземат необходимите превантивни мерки.
  • На спортистите се предписва необходимата физиотерапия и динамични ортези въз основа на данните събрани при анализите. С помощта на тези данни могат да се извършват и научни изследвания и анализи.
  • Отделението предлага индивидуални упражнения и оценка на походката и бягането, а също и корективни материали, като вътрешни подметки, за корекция на идентифицирани проблеми.

Алгология (наука за болката)

algology-footballОтделението по алгология спомага за лечението на спортистите чрез нервни блокове, епидурални интервенции, симптоматични блокове, междудискови и междупрешленни приложения и техники за аблация на нерви и невромодулация. Клиниката разполага с необходимото оборудване и инфраструктура за алгология: зала за интервенции, стимулиращи апарати, генератор за лезии, криотерапия, озонов генератор и операционна зала, които са на разположение 24 часа на ден. Обикновено пациентите страдат от болки в гърба или врата, причинени от гръбначни проблеми.

Диетика и хранене

Клиниката разполага с диетолози, които работят както с професионални спортисти, така и с обикновени пациенти от всички възрасти и спортове. Диетологът прави оценка на ежедневното хранене на пациента и дава препоръки според нуждите му. Спортистите получават консултация относно контрола на теглото, като диетолозите съставят стратегии за прием на ергогенни/ хранителни добавки с цел постигане на оптимални резултати. Предлаганите услуги включват общо планиране на храненето, консултации за отслабване, напълняване или поддържане на теглото, мониторинг и оценка на състава на тялото, инструкции относно хидратация и електролитен баланс и планиране на оптимално хранене преди, по време и след тренировка, състезание или възстановяване. Ние, също така, даваме указания и информация относно правилното използване на добавки, рисковете от допинга и антидопингови мерки.

Психология

Клиниката разполага с психолози, които осигуряват поддръжка на психическото здраве, консултации и помощни психологични услуги на спортистите, основно преди и след операция. Сред посетителите на клиниката са непрофесионалисти и професионални спортисти от всички възрасти и спортове.

sports1

sports2

sports3