Центрове за роботизирана хирургия

//Центрове за роботизирана хирургия
Центрове за роботизирана хирургия 2017-09-26T16:35:12+00:00

В центровете за роботизирана хирургия екипи от експерти използват съвременната система „да Винчи”. Тя позволява извършването на хирургически операции с минимални разрези. Същевременно системата осигурява триизмерни образи и възможност за прецизно високотехнологично предвижване. Тя се използва в следните области:

Роботизирана хирургия при сърдечносъдови заболявания

Сред заболяванията лекувани с „да Винчи” са пролапс на митралната клапа, коронарен байпас (за смяна на вените по фронталната повърхност), ритмични нарушения, лечение на дясна клапа, проблеми с ляво предсърдие и др.

Роботизирани операции в общата хирургия

Xi_System_and_NurseРоботизирана колоректална операция: „да Винчи” може да се използва за хирургическо лечение на много колоректални заболявания, вкл. тумори (на дебелото черво и ректума), дивертикули и възпаление на червата. Особено при операции на ректума, апаратът предпазва нервите около оперативното поле.

Роботизирана операция при затлъстяване: Роботизираната система улеснява хирургическата операция при пациенти с наднормено тегло и скъсява периода на възстановяване. Със системата „да Винчи” се извършват операции като стомашен байпас, считани за златен стандарт при оперативното лечение на затлъстяване. Този метод не само редуцира стомаха, но също така деактивира част от червата, като по този начин се намалява приема на храна.

Роботизирани операции в гинекологията

От 2005 г с „да Винчи” се извършват успешно сериозни гинекологични операции като оперативно лечение на тумори, хистеректомия, отстраняване на миоми с големи диаметри и др.

Роботизирани УНГ операции

Към областите, в които „да Винчи” се използва успешно спадат и УНГ операции и операции на главата и шията. Методът известен още като TORS (трансорална роботозирана операция) позволява отстраняването на злокачествени и доброкачествени тумори от устата, ларинкса (гърлото), езика и сливиците.

Роботизирани операции при заболявания на щитовидната жлеза

Операциите на щитовидните жлези, които са разположени от двете страни на трахеята, могат да бъдат естетически проблем за пациентите, тъй като оставят белези по шията. С „да Винчи” щитовидната жлеза се достига през подмишницата и, освен когато се отстраняват много големи гуши, цялата операция може да се извърши оттам.Xi_Arms_Fanned

Роботизирани операции в урологията

Урологията е първа сред медицинските дисциплини, в които се използва системата за роботизирана хирургия. В много развити държави операторите предпочитат „да Винчи” за много урологични операции, включително радикална простатектомия (отстраняване на простата).

Урологични операции извършвани с „да Винчи”:

Роботизирана операция на тумор на простата

Роботизирана операция на тумор на бъбреците

Пиелопластика – операция за стесняване на уретеро-пелвичното съединение