Хирургически методи

Хирургически методи 2017-09-26T16:35:11+00:00

Surgical-Methods

Какво представлява оперативното лечение на затлъстяване?

Оперативното лечение на затлъстяване зависи основно на два принципа: намаляване на стомашния обем и/ или предотвратяване на усвояването на храна (малабсорбция) на определени етапи. Тези операции са животоспасяващи когато бъдат извършени на правилния пациент по правилното време.

За кого е подходящо оперативно лечение?

Оперативното лечение на затлъстяване се препоръчва на пациенти с индекс на телесна маса 35 и повече, които не могат да отслабнат чрез програми за контролирано от специалист хранене, физически упражнения или медицинска терапия. Операция се препоръчва и на пациенти с ИТМ 30, които имат заболявания като високо кръвно налягане, диабет и сънна апнея, които влошават качеството им на живот. Решението за вида на операция се взима след различни изследвания и наблюдения от специалисти.

Препоръчва се на жени, които планират да имат бебе в близко бъдеще, да се консултират със своя лекар преди това, тъй като забременяването не е препоръчително през първите двадесет и четири месеца след операцията.

Следните методи се използват при оперативно лечение на затлъстяване. При тях се използват лапароскопски и роботизирани техники, по-комфортни са за пациента и възстановителния период е по-кратък, отколкото при отворените операции. Пациентите се връщат към ежедневието си скоро след процедурата, като спазват режим на хранене под наблюдението на специалистите от Центъра за лечение на затлъстяване.

treatment01При този метод се използва регулируема силиконова лента, известен още като стомашен пръстен, която се поставя около стомаха, точно под точката на свързване с хранопровода, като по този начин се намалява обема на стомаха. Вътрешната част на лентата може да се свърже с надлъжен балон (като вътрешна гума на велосипед). Посредством тънък маркуч, този балон се свързва към изход разположен под кожата. Около един месец след операцията, пръстенът постепенно се надува през подкожния изход чрез серумни инжекции. Обемът на стомаха може да се променя чрез тази проста интервенция. При този метод пациентът се чувства заситен и консумира малки количества храна.

Какво се прави при операцията?

При много пациенти стомашният пръстен се поставя по лапароскопски метод. Тъй като този вид операции се извършват през много малки разрези, възстановителният период за пациентите е много кратък.

Следоперативен период

Чрез тази процедура пациентът губи 60-80% от излишните си килограми в рамките на осемнадесет до двадесет и четири месеца след операцията. Докато няма проблеми с пръстена няма и рискове от възвръщане на теглото.

gastrik-sleeveЦелта на този метод, известен още като „ръкавна гастректомия”, е да се редуцира обема на стомаха (около 60-100 сс), като по този начин пациентът чувства ситост с по-малко количество храна. Сегменти от стомаха се отстраняват оперативно, като той се оформя като тръба с размера на банан. Пациентите не чувстват глад, защото сегментите отделящи хормоните на глада също са премахнати. Тази операция ограничава единствено количеството на приетата храна. Пациентът не е нужно да взема допълнително минерали или витамини, тъй като усвояването на храната остава непроменено.

Как се извършва операцията?

Ръкавната гастректомия също се прави по лапароскопски начин. При операцията влизането в коремната кухина става през малки разрези.

Следоперативен период

След операцията пациентът лесно се засища с малки количества храна, като засищането преминава в липса на апетит. Общата консумация на храна значително намалява и до няколко години след процедурата пациентът губи 80-90% от излишното си тегло.

treatment02(1)При операцията за стомашен байпас, малък сегмент от стомаха (около 30-50 сс) се пришива към илеума (тънкото черво), като по този начин се изолира по-голям сегмент. Така обемът на стомаха се редуцира, както при другите операции за лечение на наднормено тегло, като част от храната се отделя без да бъде усвоена тъй като част от червата е дезактивирана. По този начин пациентът се чувства сит с по-малко храна, от която се усвоява само определена част.

Как се извършва операцията?

Подобно на останалите операции за затлъстяване, стомашният байпас се извършва лапароскопски. В коремната кухина се прониква чрез малки разрези, което предпазва пациента от инфекции или херния. Когато се извършва с помощта на робот операцията за стомашен байпас е по-безопасна, тъй като при нея се използват триизмерни образи и трудните процедури се извършват с лекота.

Следоперативен период

След операцията пациентите се засищат с малки количества храна, което води до отслабване на апетита и значително намалена на консумация на храна. Редуцираният стомах и по-малкото усвояване на храна налага допълнителния прием на витамини и минерали, което става под наблюдението на хирурзи и диетолози, като пациентът отслабва без да губи витамини и минерали. Болничният престой продължава три до четири дни след процедурата.

По препоръка на вашия лекар, операцията за контролиране на теглото, на която ще се подложите може да бъде извършена чрез системата „да Винчи”. Тези операции, при които целта е да се редуцира обема на стомаха и пациентът да се засища с по-малко храна, са сред най-добрите методи и се смятат за най-ефикасното и дефинитивно лечение на затлъстяване. При традиционните отворени операции съществуват редица трудности и рискове свързани с общото здравословно състояние на пациента и зарастването на оперативната рана. Роботизираната операции дава визуални и технически предимства, което прави операцията по-лесна и ефективна.

Стомашният байпас, първата операция за лечение на затлъстяване извършена чрез робот, е приет за златен стандарт в оперативното лечение на наднормено тегло. При нея обемна на стомаха и усвояването на консумираната храна се редуцират чрез дезактивиране на определи сегменти от червата. Извършването на процедурата чрез роботизирана операция има значителни предимства за пациентите, сред тях са:

 • По-малко загуба на кръв и нужда от преливане на кръв;
 • По-малък риск от инфекции;
 • По-малко болка и белези;
 • По-кратък болничен престой;
 • По-бързо връщане към нормалния начин на живот.

Предимства на оперативното лечение на затлъстяване

Успехът на операцията зависи от спазването на програмите за диета и физически упражнения препоръчани на пациентите. Всички пациенти, които спазват програмата отслабват бързо и в рамките на година, година и половина, достигат желаните килограми и започват нов живот.

Оперативното лечение на затлъстяване води до облекчение на следните заболявания:

 • Високото кръвно налягане се нормализира. 70 % от пациентите спират лекарствата си за кръвно налягане.
 • Кръвният холестерол се подобрява. При 80% от пациентите се наблюдават по-ниски нива на холестерол. Два до три месеца след операцията нивата се връщат до нормални стойности.
 • Рискът от сърдечни болести е по-малък.
 • Малко пациенти с диабет тип 2 продължават да се нуждаят от лекарства.
 • Пациенти на прага на диабет обикновено се възстановяват напълно.
 • Проблеми с дихателната система отшумяват няколко месеца след операцията. Много пациенти се връщат към нормалното си ежедневие и към дейности, от които е трябвало да се откажат поради дихателни проблеми.
 • Нарушения на съня свързани с наднорменото тегло, като сънната апнея, биват излекувани.
 • Лечение на киселинен рефлукс.