Бъбречна трансплантация

Бъбречна трансплантация 2017-09-26T16:35:11+00:00
kidney

 

Здравна организация Acibadem отвори своя първи център за бъбречна трансплантация през 2010 г. Той се намира в Международната болница в Истанбул и в него работи екип от признати лекари с направени повече от 2000 бъбречени, 250 чернодробни и 60 панкреатични трансплантации. Центърът се поддържа от най-добрата клинична лаборатория и интензивно отделение в страната.

Предимства на Acibadem в бъбречната трансплантация

 1. Съвременна технология и най-високо качество на обслужване

kidney-transplantОперационните зали и интензивните отделения на Международна болница са оборудвани с най-съвременните технологии. Изцяло лапароскопската техника елиминира необходимостта от престой в интензивно отделение за донора. За реципиентите на черен дроб, обаче, а също и при някои реципиенти на бъбреци, напълно оборудвани интензивни отделяния са много важни.

Програмата за защита на донори (проследяване и грижа за донора след трансплантацията) е една от уникалните услуги, които се предлагат в Центъра за трансплантации на Международна болница Acibadem.

Работещите в Центъра за трансплантации на Международна болница Acibadem спазват най-високи морални и етични стандарти относно даряването и трансплантацията на органи. Те спазват принципите на Истанбулската декларация за Трафика на органи, на Обществото за трансплантации и Международното общество по нефрология, а също и Консенсусното изявление на Форума от Амстердам прието от Обществото за трансплантации относно грижата за живи бъбречни донори. Центърът отговаря и на стандартите на Турската система за трансплантации на органи и тъкани.

 1. Инфраструктура по международни стандарти

Операционните зали, лабораториите и интензивните отделения са най-важните зони за трансплантацията на органи. Пациентите и донорите получават висококачествено обслужване и грижи в нашите интензивни отделения, лаборатории и операционни зали, с модерна технология и по международни за качество стандарт.

kidney-transplant-2Специалисти с международен опит извършват операции по високо-технологични методи. Един от тези методи е отстраняване на бъбрек чрез разрез само 5 см, през слабините изцяло чрез лапароскопска операция. Благодарение на модерната техника, донорите могат да бъдат изписани до 24 часа след операцията, а до 1 седмица могат да се върнат на работа. Реципиентът може да бъде изписан до 1 седмица след операцията

Екипът на Центъра за трансплантация на органи в Международната Болница се ръководи от световно-известния Д-р Алихан Гуркан, професор по обща хирургия, който е извършил над 2000 трансплантации на бъбреци. Сред първите неща извършени от Проф. Гуркан са:

 • Първата трансплантация на черен дроб от жив донор в южна Турция през 2001 г;
 • Първата трансплантация на разделен черен дроб в Турция през 2002 г;
 • Първата блок трансплантация на бъбреци (съединяване на два бъбрека от дете, за да бъдат трансплантирани като един орган на възрастен) в Турция през 2003 г;
 • Първата помощна трансплантация на черен дроб съчетана с бъбрек за лечение на Оксалоза в света през 2004 г;
 • Първата и единствена комбинирана сърце-бъбрек трансплантация в Турция през 2009 г
 • Трансплантация на бъбрек от жив донор на най-възрастния реципиент в Турция през 2009г
 • Трансплантация на черен дроб от най-възрастния починал донор през 2009 г
 • Бъбречна трансплантация на реципиент с най-ниското телесно тегло (7.5 кг) през 2010г
 • Комбинирана трансплантация на бъбрек и черен дроб на реципиент с най-ниското телесно тегло (7.9 кг) в света през 2010 г;
 • Лапароскопска трансплантация на черен дроб от най-възрастния жив донор (84 г) през 2010 г.

Изцяло лапароскопска техника

Лапароскопските операции позволяват минимален болничен престой за донорите. Тази техника се използва само в клиники с опитен персонал и предлага много предимства, в сравнение с другите операции. Например при отворените операции има разрез от 15-20 см, докато при лапароскопските разрезът е само 5 см. Операцията се извършва чрез видеокамера, която се вкарва в коремната кухина и позволява визуален контрол. По-малкия разрез означава по-малко болка и рискове след операцията. Липсата на голям оперативен белег намалява козметичните притеснения и понижава риска от херния, безчувственост, инфекции на оперативното поле и пулмонален емболизъм. С тази техника донорите се раздвижват и започват да приемат течности още вечерта след операцията, а твърда храна могат да приемат на следващия ден, когато биват и изписани. В рамките на една седмица донорът може да се върне на работа. Получателят бива изписван след около седмица.