Трансплантация на черен дроб

///Трансплантация на черен дроб
Трансплантация на черен дроб 2017-09-26T16:35:11+00:00
liver-transplant


Болница „Acıbadem Бурса” е в центъра на вниманието, със своя екип от опитни специалисти, модерна технология и успешни трансплантации на черен дроб.

Единственият орган, който може да се регенерира

Черният дроб се счита за най-сложния и метаболитно активен орган в нашето тяло. Той може да продължи да функционира дори кога 70% от тъканите му са били отстранени. Когато жив донор дарява повече от половината от своя черен дроб за трансплантация, останалата част може да продължи да функционира без загуба или сериозни усложнения. Това се дължи на способността на черния дроб да се регенерира, защото той е единственият орган, който може да се регенерира дори при отстраняване на половината от неговата тъкан.

Кога е необходима чернодробна трансплантация?

liver-body

Дори в случаи на възпаления свързани с консумация на алкохол, затлъстял черен дроб, чернодробни инфекции, дългосрочни запушвания или камъни в жлъчните пътища, някои метаболитни заболявания, тумори или наличие на вродена недостатъчност на ензими, пациентът може да продължи да води нормален живот за дълъг период от време, стига заболяването да напредва бавно. Когато обаче, чернодробната недостатъчност стане силно изразена, това може да доведе до сърбеж, едем на белите дробове, асцит в корема, остър хепатит, кървене и анемия.

При напреднал стадий на чернодробно заболяване, могат да се наблюдават промени в личността и поведението на пациента. Загубата на тегло, намалено количество урина и умора, могат да прогресират до кома.

Симптомите показват, че черният дроб на пациента не може да задоволява нуждите на тялото. При това състояние, известно като чернодробна недостатъчност, единственият шанс на пациента е трансплантация на черен дроб

Успешни резултати със Златния стандарт „Ортотопична чернодробна трансплантация”

В Центъра за трансплантация на органи на болница „Acıbadem Бурса” чернодробните трансплантации се извършват както от живи, така и от починали донори. Методът използван при тези операции е ортотопичен чернодробен трансплант, като в цял свят той се счита за „златен стандарт”. Чрез тази модерна техника, преди да се извърши трансплантацията, голямата вена, разположена зад черния дроб се запазва с помощта на хирургически щипки. За успеха на тази операция е необходим хирургичен екип и оборудване с висок технически капацитет. Както при всички трансплантации, чернодробната трансплантация също трябва да се извършва в болници и операционни зали оборудвани с най-модерна технология. Когато донорът е жив, половината от черния дроб се трансплантира в получателя. Това прави хирургичния процес много труден. След трансплантацията донорът може да бъде изписан до 6-7 дни, а получателят трябва да остане в болницата 15-20 дни. Трансплантираният дроб след това се регенерира и бързо нараства до размери достатъчни да задоволи нуждите на получателя на органа.

Инфраструктура по международни стандарти

Центърът за трансплантация на органи на болница „Acıbadem Бурса” предлага обслужване с помощта на инфраструктура по международни стандарти. Донорите и получателите на органи се третират в операционни зали и интензивни отделения при напълно стерилни условия с ламинарен поток и модерно технологично оборудване. Лабораторните процедури се извършват по международни стандарти в лаборатория Acıbadem Labmed, която също е член на Здравна организация Acıbadem

Опитен екип

Центърът за трансплантация на органи на болница „Acıbadem Бурса” разполага с цялото оборудване необходимо за трансплантация на черен дроб. Директор на центъра за чернодробна трансплантация е проф. д-р Ремзи Емироглу, който е постигнал големи успехи в трансплантацията на бъбреци и черен дроб в Турция. От 1998 г проф. Емироглу е извършил около 200 чернодробни и повече от 200 бъбречни трансплантации.

Проф. Емироглу и неговия екип имат опит както с помощния (без отстраняване на целия дроб), така и с ортотопичния чернодробен трансплант. Екипът, също така, има опит във всички видове шънтови операции и Сугиура процедури при пациенти с кръвоизливи поради чернодробна цироза. Проф. Емироглу, който е извършил първите трансплантации на възрастни и деца от живи и починали донори в Бурса, има над 100 научни статии относно трансплантация на органи, 85 от които са публикувани в чужбина.